tisdag 8 maj 2018

Klimatupprop

-->
"Vi lever i en egostyrd värld. Som jag ser det är egot helt enkelt människan, individen vår själ upplever just nu. Egot skapas av våra gener och vår miljö. Själen är jaget, vårt medvetande och intuition. Egot vill alltid stärka sig, helst bli så stort och vackert som möjligt, men om inte det går kan det även skapa en negativ självbild, allt för att behålla kontrollen och inte låta själen bli dominerande. Egot erkänner inte själens ägandeskap av individen, den ser själen som en inkräktare. För att vi som människor ska må bra behövs en balans där egot ansvarar för kroppen, minnet, känslor m.m. Men där själen tar plats som vårt eviga medvetande. En människa i balans är som kärleken, icke dömande, utan avund och osäkerhet."

Klimatförändringarna går nu mycket snabbare än klimatprognoser har förutspått. Forskarvärlden presenterar nya fakta hela tiden och kräver att vi agerar, NU!

Visst händer det positiva saker, men det går alldeles för långsamt. Vi är just nu på väg mot en obeboelig planet. Vissa forskare säger att det kan ta kanske 100 år eller mer, vissa mycket snabbare än så, och det lär inte vara en problemfri tid tills dess.

Människor behöver förstå allvaret i situationen. Politiker, företagare och allmänhet. Vi låter oss lugnas av lobbyister och särintressen som lovar att de är på väg mot en hållbar verksamhet. Men tittar man på helheten inser man snart att det mesta är orealistiskt eller otillräckligt.

Fossila bränslen har sedan vi började nyttja dom skapat en bubbla som kommer att spricka. Före industrirevolutionen levde vi i en cirkulär ekonomi, i symbios med naturen, för att inte tala om tiden innan vi började bruka jorden och ha boskap, då levde vi även i symbios med vår egen natur, vi var en del av naturen och det naturliga kretsloppet. Som samlare/jägare levde vi i små grupper. Inga kungar, inga var rikare eller fattigare än andra i sin grupp. I och med att vi började bruka jorden och ha boskap, skapades ett behov av arbetskraft. Det skapade ojämlikhet, och den första kapitalisten var skapad.

Brukandet av lagrad energi i form av fossil har sedan skapat en befolkningsexplosion tillsynes utan gräns. I och med att vi eldar upp den lagrade energi som finns i marken har vi vida överstigit den naturliga ekologiska balans som naturligt gällt på jorden i miljontals år. Solen har genom fotosyntes skapat detta lager av mull, kol, olja och naturgas.  Vi har kraftigt ökat växthusgaserna i atmosfären genom att elda dessa, och vi har samtidigt minskat bindningen av dessa gaser naturligt genom att skövla skogar och skapa monokulturer i jordbruket.

Resultatet ser vi nu i stigande temperaturer som smälter världens isar. Nordpolen är på väg att bli helt isfri på sommaren. Glaciärerna smälter på Grönland, Antarktis och i bergen över hela världen. Strömmarna på jorden försvagas, som golfströmmen och jetströmmarna. Följden blir mer extrema väderhändelser, såsom torka, skyfall och stormar. Vatten ser ut att komma drabba oss i antingen brist eller överflöd.

Då vi i grunden inte lever hållbart är det bara en tidsfråga innan vi utrotar vår egen möjlighet att kunna leva på jorden.

Hur blev egot så dominerande? Hur kommer det sig att vi är den enda arten på jorden som inte lever i symbios med naturen? Kan vi bryta trenden i tid och ställa om till en uthållig tillvaro?

Tänk om vi gjorde så här. Vi tillsätter ett globalt råd med uppgift att:


  •         Säkerställa att alla människor får sina basala behov tillfredsställda såsom mat, husrum och hälsovård.
  •        Stoppar produktionen av allt som inte är nödvändigt och styr om till att göra saker som håller, reparerar och förbättrar istället för att byta ut.
  •         Går över till ekologisk och uthållig matproduktion.
  •         Slutar skövla skogar och börjar plantera istället.
  •         Slutar elda fossila bränslen så snart som möjligt.
  •         Jobbar för att alla samhällen får en befolkningsmängd den regionen klarar av.
  •         Hjälper de människor som måste lämna sitt land av miljöskäl.

Vi delar på jobben och hjälps åt, inte för vår egen skull, utan för gruppen, nationen, mänskligheten. Vi jobbar för att vi vill bidra, inte för att vi måste. Det här kräver en nollställning av vårt ekonomiska system, där sparande av resurser ger rikedom, inte tvärt om som idag. Ett system som hindrar oss från att samla pengar på hög, utan där produktivitet är till allas glädje, på ett uthålligt sätt.

Målet är en cirkulär existens där vi som människor inte tar ut mer resurser än vi återbördar, i form av koldioxid, fiske, jakt, avverkning och ekologiskt jordbruk m.m.

Vi är ett flockdjur, vi mår inte bra av för mycket konkurrens, vi mår bra av att vara behövda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar